maandag 30 juli 2012

Een hart voor tegels in Godewaersvelde


Als je eens echt oude tegels wil bekijken moet je deze zomer in Godewaersvelde aan de voet van de Catsberg zijn (op zich al een mooie uitstap). In het Musée de la vie frontalière vindt daar een tentoonstelling plaats onder de titel Au coeur des carreaux – Een hart voor tegels.


Het kleine museum toont in zijn vaste collectie vooral de geschiedenis van de van oudsher belangrijkste activiteit van de streek: smokkelen, meer bepaald de smokkel van tabak en koffie. Bijzonder leerrijk is het. Hele gezinnen waren actief in dit risicovolle vak en verrassend: in de hoogdagen in de 19de eeuw waren niet minder dan 60.000 honden actief als smokkelaars. Vandaar dat de folklore ook een hondenreus/reuzenhond bedacht heeft. De smokkel bezorgde bovendien veel werk aan douaniers die ook honden inzetten om de smokkelaars en smokkelhonden op te sporen (en soms te doden).
Terzake nu. Naast de vaste presentatie wordt elk jaar in de zomer een thematentoonstelling gemaakt rond een onderwerp dat op de streek betrekking heeft. Tegels dus in 2012. We zien tegels die teruggaan tot de 13de eeuw, de recentste dateren uit de 19de eeuw. Prachtige en precieuze exemplaren, veelal uit privécollecties, geflankeerd door de vormen die gebruikt werden voor de productie ervan. Het merendeel van de tentoongestelde tegels zijn haardtegels, maar er wordt gestart met middeleeuwse vloertegels. We zien o.a. tegels uit de Ter Duinenabdij van Koksijde. Behalve tegels uit de verschillende periodes, maken we kennis met diverse productietechnieken en typische motieven. De heraldische leeuw was, hoe kan het anders, een van de meest voorkomende motieven in Vlaanderen. Zowel Frans Vlaanderen als Zuid-West-Vlaanderen waren belangrijke productiecentra. Verder zien we exemplaren gemaakt met geschilderde figuren, opgedrukte tekeningen en tegels gemaakt met ‘slibinleg’ (de figuur wordt in de rode klei ingedrukt met een vorm en opgevuld met witte klei).
Ik heb wat foto’s gemaakt die je hieronder ziet; weerspiegeling was niet te vermijden.
Ondanks de prachtige tegels die er te zien zijn, ben ik wat ontgoocheld over de presentatie. Alles is nogal dicht op elkaar gepakt in enkele vitrinekasten. Bovendien leer je in de tentoonstelling zelf eigenlijk weinig. Het wordt pas echt interessant als je de catalogus erbij neemt. Gelukkig is die tegen een democratische prijs te verkrijgen en trouwens tweetalig.
De tentoonstelling loopt nog tot 30 september: Musée de la vie frontalière, 98, rue de Callicanes,
Godewaersvelde. 14 – 17 uur. Dinsdag gesloten. 

alle foto's © Johan Lingier 2012

sjabloon in zink met tegel

apparaat om tegels te polijsten

gipsen tegelvorm

houten tegelvorm met tegel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten