woensdag 25 juli 2012

Het klooster van Zevekote


Gisteren werd ik bijzonder hartelijk ontvangen, met koffie en zelfgebakken cakejes, door zuster Roos in het klooster van Zevekote. De Zusters van Maria (Pittem) zijn sinds 1911 in het klooster present toen ze de activiteiten van de Zusters van H. Vincentius à Paulo overnamen. Op initiatief van de parochiegemeenschap van Zevekote werd vorig jaar overigens een interessante brochure uitgegeven over de historiek van de zusters in Zevekote.
Ik kwam hier natuurlijk voor de tegelvloeren en leerde ondertussen veel over het klooster en de activiteiten die er plaatsvonden en –vinden.


Naast onderwijsfuncties is vandaag in de gebouwen het begeleidingstehuis Weid’ en Wilgen, sedert 2000 vzw ARCADE, prominent aanwezig dat kinderen die zich in probleemsituaties bevinden opvangt en begeleidt. De vijf resterende zusters hebben vandaag geen taak meer in de school en de jongerenbegeleiding. Veel over de werking en de historiek van het gebouw staat te lezen in de eerder vermelde brochure.
In het oudste gedeelte van het klooster zijn nog een paar opmerkelijke vloeren bewaard. Maar ik start mijn rondgang in de voormalige kapel, die nu als turnzaal ingericht is. In die grote lege ruimte krijgt het patroon van de tegels een monumentale dimensie. De vreemde combinatie van leeggemaakte kapel, turntoestellen en het decoratieve tegelpatroon resulteert wel in een bevreemdende atmosfeer. Ten behoeve van de sporten die in de zaal beoefend worden zijn er grenslijnen geschilderd boven op de tegels. Dat levert, als je het onder een bepaalde hoek bekijkt, een opmerkelijk grafisch beeld op.

foto © Johan Lingier 2012

foto © Johan Lingier 2012





Terug naar het oude gedeelte van het klooster zelf. Daar is een schat aan cementtegelvloeren bewaard in de gangen, de sacristie, de huidige kapel, de feestzaal en de voormalige refter. Met name de feestzaal heeft een stijlvolle, rijk versierde tegel die toch zeer sober is wat kleuren betreft. Een echt pareltje.

foto © Johan Lingier 2012
In de gang moet ooit een reparatie of verbouwing gebeurd zijn. Plots is er over de volle breedte van de gang een halve tegel ingevoegd en bovendien verschilt de kleur (niet de tekening) van de randtegel met de rest van de gang. Dit is duidelijk op de foto te zien. De zusters die er nu nog wonen hadden het nooit opgemerkt. Er wordt onderzocht of er in het archief sporen van deze ingreep terug te vinden zijn.

foto © Johan Lingier 2012
Tot slot nog iets over de refter. Omdat heel wat van de ruimtes van het klooster onbenut raakten, werd er steeds naar gestreefd om ze ter beschikking te stellen voor andere activiteiten. De voormalige refter wordt nu gebruikt als opslagplaats voor de attributen van de befaamde jaarlijkse Godelieveprocessie van Gistel. Op de foto zie je onder de kleurrijke kostuums de wat modernere tegelvloer. 

foto © Johan Lingier 2012

1 opmerking: