woensdag 8 augustus 2012

Redding


Soms hebben mensen veel over voor tegels, zelfs als het hun tegels niet zijn. Christine uit Snaaskerke had zich aangemeld voor het tegelproject. Toen ik contact met haar opnam verontschuldigde ze zich dat ik vloertegels zou aantreffen maar geen tegelvloer. Niet goed wetend wat te verwachten trok ik er naar toe.


En inderdaad, in een hok in de tuin lagen zelfs twee vloeren op rekken opgestapeld, te wachten op… Ja, dat is niet helemaal duidelijk. Maar Christine wil de tegels niet kwijt, ook al heeft ze geen idee wat ermee aan te vangen.
Het verhaal gaat als volgt. In haar eigen huis hebben lang geleden ook cementtegels gelegen. Die zijn jammer genoeg verdwenen. Toen echter het huis van haar buren grondig verbouwd werd, zag ze de vloer ook daar verdwijnen. Ze smeekte de verbouwers om de tegels voorzichtig uit te breken en ontfermde zich over de ongewenste vloer. De tegels werden overgebracht en in een hok opgestapeld waar ze tot vandaag liggen.

de geredde vloeren,  foto © Johan Lingier 2012

Christine dacht zelfs dat ze drie verschillende vloeren had, maar uiteindelijk vonden we er maar twee. We hebben toen een paar patronen gelegd in het gras, de tegels nog vlug wat opgepoetst, om een idee te krijgen van hoe de vloer er ooit moet uitgezien hebben. Hieronder vind je een paar foto’s.


foto © Johan Lingier 2012
foto © Johan Lingier 2012



Voor Christine is mijn bezoek meteen aanleiding om me te wijzen op nog een paar huizen waar zeker oude vloeren liggen. "Iedereen kent hier elkaar" zegt ze. De daad bij het woord voegend gaat ze direct aanbellen bij enkele huizen in de buurt. Uiteindelijk vindt ze maar een iemand thuis op dat moment, maar die is meteen bereid om mij ook te ontvangen. En wat blijkt: daar liggen precies dezelfde tegels als de geredde tegels in haar opslagplaats. Ze belooft me om later ook nog de andere buren te polsen. Benieuwd of daar ook dezelfde tegels liggen…

Het is misschien ook interessant om hier even te illustreren hoe eenzelfde vloer, gelegd met één tegelmotief, er totaal anders kan uitzien als je bepaalde stukken isoleert van de rest. Als je op de vloer staat is dat moeilijker te zien, maar fotografisch kun je dat beter organiseren: een boeiend visueel fenomeen en een treffend bewijs van de creativiteit en fantasie van de ontwerpers.

foto © Johan Lingier 2012

foto © Johan Lingier 2012

foto © Johan Lingier 2012


Geen opmerkingen:

Een reactie posten