maandag 10 juni 2013

Unieke stukken



Vlak voor we beginnen aan de opbouw van de tentoonstelling heb ik nog twee huizen gevonden waar in de voortuin en oprit ‘zelfgemaakte’ tegels liggen. Merkwaardig genoeg liggen de huizen dicht bij elkaar, maar aan de factuur te zien zijn de tegels niet door dezelfde persoon gemaakt (zie de foto’s).
Gemaakt?


Wel, een tijd geleden rapporteerde ik op deze blog over een terras waarop tegels lagen die samengesteld waren uit resten van andere, ‘echte’ tegels. Blijkbaar moet het in een bepaalde periode mode geweest zijn om dat te doen.

In een van de recente bezoeken werd mij nu ook gedetailleerd beschreven hoe ze gemaakt werden. De bewoner is namelijk de vorige eigenaar (en vader van de huidige uitbater) van tegelfirma Vanhixe in Gistel. Overschotten van tegels genoeg in huis dus. Bescheiden vertelde hij me dat eigenlijk zijn vrouw de ontwerpster is. Hij zorgde alleen voor de technische assistentie. De brokstukken van de keramische tegels werden ondersteboven in een mal gelegd, netjes gepuzzeld zodat er niet teveel lege ruimte tussen de stukken bleef. Daarna werd er een pate over gegoten die de tegelstukken goed bij elkaar houdt. Dit moest uitharden en ten slotte volgde een betonlaagje. Na uitdrogen kon de tegel gebruikt worden.
De tegels werden gemaakt en gelegd begin jaren 60 van de vorige eeuw. Hieronder enkele van de vele tegels, want door het productieproces is er natuurlijk geen enkele gelijk: allemaal unieke stukken! Als schilderijen…

Tot slot een herhaalde oproep. Tips en adressen van oude vloeren blijven welkom, ook als de tentoonstelling al loopt. Alle materiaal wordt gearchiveerd.

foto © Johan Lingier, 2013

foto © Johan Lingier, 2013

foto © Johan Lingier, 2013

foto © Johan Lingier, 2013

foto © Johan Lingier, 2013

foto © Johan Lingier, 2013


Geen opmerkingen:

Een reactie posten