donderdag 24 januari 2013

Herenhuis


De gebouwen van tegelzaak en voormalige tegelfabriek Boudolf werden aanvankelijk door Pierre Van Marleghem opgericht als leerlooierij. Bij de gebouwen hoorde ook een dieper gelegen herenhuis dat als woonst diende voor de respectievelijke eigenaars. Het herenhuis is nu geen eigendom meer van de familie Boudolf, maar het vertoont nog vele sporen van zijn tegelverleden, dat startte vanaf 1912 toen de gebouwen in handen kwamen van Gustave Boudolf.


Gebouwd rond 1852, werd het huis in 1871 uitgebreid met een achterkeuken. Vanaf 1912 werd de aankleding van het interieur serieus onder handen genomen: het huis moest een staalkaart worden van de fabrieksproducten. Zowel vloeren (cementtegels), lambrisering als plafond (eterniet) kregen een nieuw uitzicht. Ook de beschilderde plankenvloeren en parketten zijn overigens de moeite waard. De achterkeuken is een pareltje met prachtige faiĆ«ncetegels, de originele pompsteen en de ‘meidentrap’, waarlangs de dienstmeiden rechtstreeks vanuit de keuken naar hun verblijfsvertrekken konden zonder de heer des huizes te storen.
In de gangen werden ook siertegels aan de muren aangebracht met idyllische tafereeltjes. Bij de moderne verbouwingen kon de tegelbekleding niet gehandhaafd worden. De huidige eigenaar was echter zo voorziend om de tegeltjes met motieven voorzichtig te verwijderen en te bewaren.

Ik neem je graag even mee door dit prachtige huis waar ik door de nieuwe heer des huizes deskundig en met enthousiasme rondgeleid werd.

Laten we beginnen in het huidige bureau. Op de vloer de typische cementtegels die je op heel veel plaatsen in Gistel en omtrek tegenkomt, uiteraard uit de eigen fabriek. Die tegels bestonden in een aantal kleuren en konden, naargelang de fantasie van de opdrachtgevers of de vloerders zelf, in veel patronen gelegd worden.

© Johan Lingier, 2012
© Johan Lingier, 2012


De gang is een echt paradepaard. De gangtegels komen echter niet uit de Boudolffabriek. Let op de vorm van de tegels: ze zijn waaiervormig! Ik heb er eentje los gefotografeerd om dit te illustreren. Ronduit schitterend. In de Inventaris Bouwkundig Erfgoed Gistel staat overigens vermeld dat het hier om een mozaĆÆekvloer zou gaan...

© Johan Lingier, 2012
© Johan Lingier, 2012


© Johan Lingier, 2012



Waar ik het hierboven nog niet over had zijn de kelders. Het zijn gewelfde kelders met deuren met bewaard gebleven hang en slotwerk. Ook de keldervloer is betegeld, met een weliswaar eenvoudig, maar toch fris gekleurd tegeltje. Zelfs de trap is volledig betegeld.

© Johan Lingier, 2012
© Johan Lingier, 2012


















En dan de keuken. Ik laat de foto’s voor zich spreken. Op de eerste staande foto zie je links nog het einde van de ‘meidentrap’.


© Johan Lingier, 2012
© Johan Lingier, 2012
© Johan Lingier, 2012


Tot slot nog een kleine selectie tafereeltjes van de los bewaarde muurtegels.

© Johan Lingier, 2012
© Johan Lingier, 2012

© Johan Lingier, 2012

(bron: Inventaris Bouwkundig Erfgoed - Gistel, Monumenten en Landschappen, 2003, pp. 80-81)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten