maandag 26 november 2012

Stokerij


In Moere was ik uitgenodigd in een voormalige stokerij. Aanleiding waren natuurlijk de tegels. Het gebouw heeft jammer genoeg maar een oudere tegelvloer meer. Tegenwoordig bevindt die vloer zich in de slaapkamer. Voor zover ik kon vergelijken met de oude catalogi moet deze vloer nog afkomstig zijn van de tegelfabriek Boudolf. Het historische gebouw is sowieso de moeite waard.











De bewoonster bezorgde mij wat documentatie over de historiek die ik hier graag met u deel. De tekst op de afbeelding zegt het volgende:


“Boerderij Edward Matton, Beekstraat 1, Moere. Op 15 september 1890 kocht de heer Pieter Frans Hubert Adan de grond (15 a, 16 centiaren) voor 1000 fr. van Henri Callens. Pieter Adan (Nederlander) was toentertijd schrijver bij de brouwerij van Van Lede. In 1891 werd op dit stuk grond door Adan een stokerij gebouwd. De foto werd genomen kort na de voltooiing met link Pieter Adan en rechts twee werknemers. De gebouwen op de voorgrond bestonden uit: 
- links: bureau met boven de woonruimte 
- middengedeelte: de machinekamers 
- rechts: de stokerij.
Op de achtergrond zien we de schoorsteen die helemaal los stond van de gebouwen. Links op de achtergrond bemerken we een klein gedeeltje van de stallingen die bij de stokerij behoorden. Deze stallingen werden bij de stokerij gebouwd omdat er dan minder belasting diende betaald te worden en het draf werd gegeven als voeder aan de koeien. Er werd gestookt tot kort voor de eerste wereldoorlog.
Tijdens WO I waren er Duitse soldaten op logement. In 1920 staat vermeld dat de puinen van een woonhuis met afhangen werd gekocht door de Heer Henri Matton van Weduwe Pieter Adan. Henri Matton herstelde de gebouwen die 1 jaar werden bewoond door Juvenalie Maertens. In 1922 kwam de eigenaar Henri Matton er wonen. Later werd het complex overgenomen door zijn zoon, huidige bewoner Edward.”

Vijf jaar geleden verkocht de  weduwe van Edward (gekend als Ward Matton) de woning aan  de familie Slabbinck-Van Eynde. Ze baten er een bedrijf voor duivenvoeders uit. De vrouw des huizes, Sabine Van Eynde,  maakt bovendien glascreaties. Je kunt ze bekijken op haar website.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten