maandag 27 augustus 2012

Versieringen met haakjes…


Ik heb eerder al verwezen naar Filip Debaillie die een studie maakte over de historiek van tegelbedrijf Boudolf (zie bericht Boudolf tegels). Filip Debaillie is lid van heemkring Gestella en erfgoedbegeleider. Tijdens zijn onderzoek naar de rijke geschiedenis van de tegelproductie in Gistel vond hij op zijn weg ook regelmatig tegels die nergens meer thuishoorden. Niet dat hij er een uitgebreide of systematische verzameling van heeft, maar de mooiste en meest markante bracht hij toch mee naar huis. En of er markante tegels bij zijn…


Ik had het genoegen om een aantal van de tegels op het (moderne) terras uit te leggen en te fotograferen. Niet van alle tegels zijn er voldoende om een volledig motief samen te stellen. Een bepaalde tegel kwam ik eerder tegen (zie bericht 1835), de andere heb ik op mijn tegeltochten nog niet gevonden. Hieronder zie je er enkele. Heel fraai zijn de boordtegeltjes die we voor de gelegenheid in een vierkant gelegd hebben als omlijsting van een onbestaand minivloertje. De ondergrond die je ziet is dus die van de nieuwe terrastegels.

    
foto © Johan Lingier, 2012
foto © Johan Lingier, 2012

foto © Johan Lingier, 2012


foto © Johan Lingier, 2012

Maar heel bijzonder is wel de tegel waarvan je hieronder een afbeelding ziet. Er zijn er slechts drie van overgebleven. Filip Debaillie heeft ze kunnen recupereren bij een afbraak, waar deze tegels onder een parketvloer verborgen zaten. Over de reden kun je gissen. Het is niet zomaar duidelijk wat nu de bedoeling van de tegels was: echt een uiting van nazisympathie of een louter decoratieve keuze (de swastika is wel door de nazi’s toegeëigend, maar kent een veel langere en rijkere geschiedenis). Het swastikamotief is natuurlijk onmiskenbaar op de tegel te zien, maar anderzijds wordt die toch enigszins ‘verbloemd’ door de inbedding in de omringende vlakjes en het feit dat de armen van de swastika niet volledig doorgetrokken werden en een anders gekleurd centrum hebben.
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om een volledige cementtegel en niet om een samenstelling van mozaïeksteentjes. Ik kan me overigens voorstellen dat een volledige vloer met deze tegels enorm druk moet zijn. Je zou van minder onrustig (of ongerust?) worden.


foto © Johan Lingier, 2012




Geen opmerkingen:

Een reactie posten